Policija

— 683 —

мом у целини баве за целу земљу, место о тако малом броју малолетника, који су сада смештени у дому.

Ми налазимо да би у интересу напуштене деце и у општем било, да се томе важноме проблему већа пажња поклони, но што је до сада чињено.

Нови дом за заштиту морално напуштене деце у Шпанији. — Крајем јуна месеца ове године свечано је освећен и отворен ово сазидан реформни дом за смештај морално напуштених малолетника у Мадриду. Дом овај представља са свим модерну установу те врсте, где ће малолетници наћи све услове за своје морално 03 дрављење и усавршавање за свој будући частан живот.

Умножавање женских полицајаца. — У последње време кинеска полиција је повећана са два женска полицијска комесара. Европски листови су донели њихове слике у потпуној униформи њихове земље са прописним оружјем.

И париска полиција, која до сада није увела женске у полицијску службу, намерна је, како тврде њихове новине, да у скоро уведе у агентску службу неколико женских органа.

Црвени полицијски комесар у Белгији. — На питање једног вишег шефа полиције, да ли би у једном фабричком крају могао поставити за представ-

ника · власти-комесара који ужива поверење радничких маса — Министар унутрашњих Дела је крајем прош-

лога месеца званично одговорио, да он не увиђа ништа рђаво, ако би се поставио за комесара човек, који ужива поверење грађана, само ако су његове стручне и личне квалификације исправне. Белгијски листови додају да ће на тај начин у скоро имати и црвене комесаре, пошто је велики део њихових фабричких раденика проповедник _ комунистичких начела. !

Укидање виза пасоша међу државама. — Има већ доста земаља, које су уредиле своје

односе са суседима и укинуле

потребу нарочитих виза за међусобни прелаз границе од стране њихових поданика. Та кав је случај са Француском # Швајцарском, са Немачком и. Аустријом.

Сада се воде преговори с укидању виза између Енглеске и Немачке као и између Норвешке и Шведске.

Потреба за тим формалностима око прелаза границе све: