Policija

— 684 —

се мање и мање осећа, те је дужност наших власти да упрошћавају и олакшавају формалности око виза издавања, када већ исте не могу да укину.

Конгрес гсперантиста. -— Конгрес есперантиста је ове године одржан у Данцигу крајем прошлога месеца. На њему је одлучено, да идуће године 20-ти конгрес буде у Анверсу, у Белгији.

Нове наредбе о саобраћају у Италији. Поводом жалбе папских листова о великоме броју несрећних случајева које причињавају аутомобили и бициклети у саобраћају, италијанске власти су у последње доба издале врло строге на. редбе о брзини вожње аутомобилима, како би се смањио број несрећних случајева.

Италијански листови доносе вести и о томе, да су власти добиле, наредбу да не примају више триптике на граници за зутомобиле других земаља, како је то међународним споразумом утврђено.

Нови закон о заштити државе у Ирској. — Поводом учестаних атентата на представнике власти, специјално на министра правде, који је у последње време учињен, енглеске су власти у Ирској спровеле кроз

скупштину нови законски пројекат, којим се кажњава смрћу или вечитом робијом сваки онај, код кога се нађе оружје, а није тражио дозволу зато. Исто се тако кажњавају они, који би друге наговарали да не плаћају државне порезе. Ако би сето догодило међу члановима кога политичкога удружења, такво би се удружење имало одмах сматрати као нелегално и сви припадници његови, самим тим што би били чланови таквога једнога удружења, били би изложени осуди, која може изнети и до неколико година затвора.

Дом за домаће животиње у Паризу. — Ових дана је освећен један хумани дом, који има да прими под своје окриље све оне домаће животиње — псеи мачке — које су напуштене од других или које због разних б6олести имају потребе за домаћом и лекарском негом и исхраном. Дом је тај сазидан од стране једне богате Францускињефилантропке. Одаје у којима живе ове домаће животиње намештене су и удешене тако да ће живот животиња у њима бити врло угодан.

Приликом отварања Дома одржано је на 10 врло топлих говора у присуству највећих државних представника власти.