Policija

— 696 —

потражује од среског хидротехничког одељка у П. на име приноса за осигурање радника запослених на појединим хидротехничким радовима.

Овај свој поступак Месна Контрола мотивисала је тиме, што се тај издатак противи чл. 290 фин. закона за 1926—27. год..

Г. Министар Пољопривреде и Вода није се сагласио са гледиштем Месне Контроле већ је актом ДВБр. 6292 1927 упутио предмет Гл. Контроли на решење наводећи: да се одредбом чл. 290. ф. з. за 1926.27. г. од обавезног плаћања осигурање по закону о осигурању радника изузимају само: радници запослени у држ. надлештвима, а не и послодавци — у овом случају држава. Према томе, лица запослена у државним надлештвима нису обавезна да плаћају онај део приноса који по закону о осигурању радника на њих пада, већ је држава као послодавац дужна, да за њих плати целокупно осигурање по закону о осигурању радника и го како: онај део који је раније падао на запослене раднике тако и. онај део који је раније сносио послодавац.

По овом питању и Госп. Мин. Социјалне Политике у акту под ОБр. 193.27. заузео је предње становиште у тумачењу одредбе чл. 290. фин. зак. за 1926127 г.

Главна Контрола на својој општој седници од 3. августа, о. г. сагласила се је са оваквим гледиштет Г. Мин. Пољопривреде и Вода и наредила Мес. Контроли да да визу за исплату ових издатака.

Бр. 56844.

ВАЖНИЈЕ ОДЛУКЕ И ОБЈАШЊЕЊА ГЕНЕРАЛНЕ. ДИРЕКЦИЈЕ ПОРЕЗА

ПОРЕЗ НА ХОНОРАРЕ ДРЖ. СЛУЖБЕНИКА

У тачки У. чл. 79. финан. закона за 192728 годину предвиђено је почев од 1. априла ове год. плаћање пореза на хонораре државних службеника, које они примају из државне касе поред својих редовних принадлежности.

Овај ће се порез наплаћивати по скали из чл. 167. 4