Policija

— 697 —

закона за 1926/27 год. односно по чл. 86. финан. закона за 1927|28 год. по оном проценту који вреди и за порез редовних принадлежности државних службеника.

У погледу наплаћивања инвалидског и коморског пореза на порез на хонораре вреде у свему одредбе које важе за редовне принадлежности, са напоменом да ће се величина инвалид. и коморског пореза увек одређивати према висини сваки пут наплаћенога пореза на хонораре.

Да не би било погрешног и неједнаког тумачења и примењивања овога законског прописа, с обзиром на то шта се "све има разумети под хонораром. Дирекција Пореза сматра за потребно објаснити, да се под хонорарима у смислу овога законског прописа имају разумети: све врсте хонорара и пгушалних награда ма у коме се виду они примали или ма каквим се именом називали, и да према томе у овоме погледу не може апсолутно бити никаквих изузетака.

Од овога се изузимају примања онерозног карактера а то су издатци из којих се по природи рада за који се даје накнада, морају чинити издатци као што су: путне дневнице, километраже, подвозни трошкови и томе подобно, и на њих се овај порез неће наплаћивати. (Распис Г. Г Пореза од 19. гприла 1927., Бр. 46.560).

ПРОИЗВОДЊА ШПИРИТУСА ОД ШЕЋЕРНЕ РЕПЕ

Својевремено због оскудице у животним намирницама било је забрањено индустријским фабрикама шпиритуса производити шпиритус од шећерне репе.

Како је сада разлог те забране потпуно одстрањен, то Генерална Дирекција Пореза, на основу члана 69. закона о државној трошарини, објашњава:

Да се у будуће може производити шпиритус у инду"стријским фабрикама шпиритуса непосредно од шећерне репе. (06ј. Г. Д. Пореза од 13. јуна 1927, год. Бр. 82392).

НА КОЈИМ МЕСТИМА СЕ МОЖЕ ВРШИТИ ИЗВОЗ РАКИЈЕ ИЗ СРБИЈЕ

На основу овлашћења у тач. 112 члана 116 трошаринчског правилника Генерална Дирекција Пореза одређује за