Policija

— 699 —

"се: Генерална Дирекција Пореза ради давања потребних наређења својим органима, Министарство Правде ради издавања наређења Судовима, Државна Хипотекарна Банка, Министарство Унутрашњих Дела и сва техничка и« заинтересована Министарства. (Решење Министра Финансија од 22. јуна 1927.

Бр. 4891).

РАСПИСИ МИН. УНУТР. ДЕЛА.

О СУЗБИЈАЊУ ВАНБРАЧНОГ ЖИВЉЕЊА (од 21,-УП-1927.'г. УБр. 25650)

Господин Министар Вера (Православно одељење) актом В.Бр. 6662 од 16. јуна 1927. год. доставља:

„Код нашег народа постоји обичај крађе —- одбегавање девојака.

У многим случајевима, овако украдене — одбегле девојке приступају убрзо чину венчања. Али на жалост мора се констатовати и друга страна, а то је, да има и сувише много случајева, да овако одбегле девојке не приступе чину венчања не само због тога, што постоји законска сметња, већ и са разлога, што девојачки родитељи не дају свој пристанак својим одбеглим ћерима, да могу ступити у брак са Н. Н. нити пак пристају на пристојне дарове и мираз, или пак, што младожења из разних узрока, постепено престаје све више и више волети своју добеглу вереницу, љубав пре лази у мржњу и он је једнога дана отера својим родитељима, који је не примају и она се услед тога мора наћи на ивици пропасти.

Има случајева, да са наведених разлога поједина, овако одбегла и од првог вереника отерана девојка, промени у дивљем браку по три мужа и код сваког роди по неко дет :

За овакав поступак не може се рећи, да је крива црквена власт, да је она нехатна, него, једино да је овде кривица до грађанске власти, која не само да дозвољава, већ на против а званично одобрава, да поједина лица могу узимати за служавко жене, које имају живе неразведене мужеве.

Кодља би се надлежне власти строго придржавале напред.