Policija

— 700 –

поменутих законских прописа и када би се исти примењивали према сваком, који се огреши о њих, свакојако, не би постојао ванбрачни живот, а ако би и постојао, он не би био ових размера којих је данас.

Да је ова констатација заиста тачна, доказ је тај, што је један надлежни орган успео да за кратко време на територији свога среза уништи ванбрачни живот.

Налазећи да је захтев Светог Синода у предњем акту оправдан јер сузбијање ванбрачног живота и његовог зачетка једино могу полицијске власти да спрече, част ми је умолити Вас, Господине Министре, за потребно наређење подручним органима да најстроже примењују законске прописе над свима ванбрачним паровима, које надлежни пароси буду пријавили полицијским властима:

Доставља се предње, с молбом, да у смислу предњег тражења изволите издати потребно наређење подручним Вам полицијским властима о поступку и применивању најстрожих законских мера у циљу сузбијања ванбрачно живећих.

О СУЗБИЈАЊУ КОЦКАРСКИХ ИГАРА (од 20. УМ 1-1927. г. УБр. 30349)

Министарство је сазнало, да многа лица обављају разне коцкарске игре као: американски сто са шест кегла и једном кеглом, американске куглане са шест кегла на малој и великој чоји, висећој кугли, француски вртуљак са дванаест бројева у кугли и друге разне игре сличне овим, које се игре обављају на основу неких издатих дозвола од стране наших полицијских власти, па чак и појединих одељења, која нису надлежна за издавање ових дозвола.

Да би се овоме обављању стало на пут, препоручује Вам се да преко подручних власти, на вашој територији забраните све горе побројане игре и њима сличне и наредите да се све дозволе, које су издате за ову сврху ма од које власти, па чак и самог Министарства Унутрашњих Дела, одмах одузму од сваког лица које располаже таквом дозволом, и доставе овом Министарству с позивом на горњи број овог наређења. |