Policija

— 701 —

0 ПИЈАЧНИМ ТАКСАМА И СТОЧНИМ ТРГОВИМА (од 30.-УП-1997 г., УБр. 76831).

Министарство Финансија — Генерална Дирекција Државног Рачуноводства — актом Д. Р. Бр. 59508. од 25. У. 1917. год. доставља:

Према овдашњем допису Бр. 95192/926. г. умољавате се да преко подручних органа доставите свима општинама а такође и градовима да ће таксе, које се наплаћају на пијацама и сајмовима, бити одобраване само оним општинама, градовима, које имају уређене сточне пијаце. Оне пак општине које до 1928 године не буду имале ограђене сточне пијаце, · сточна вашаришта, чеће моћи наплаћивати ни пијачне таксе приликом дотеривања стоке на њихову сточну пијацу или вашариште. ;

Из приложених аката види се да су многе општине одговориле како код њих постоје материјалне немогућности да своје пијаце, ваширишта ограде. Како се у тим општинама не може спроводити ветеринарско-полицијски надзор, како се здрава дотерана стока меша са болесном и обрнуто, то је апслутно потребно, да свака општина, сваки град има уређени сточни трг, у смислу дописа Министарсва Пољопривреде и Вода, Бр. 11721/926. који овим актима такође прилежи.

Одговори појединих општина да оне немају средстава за ограђивање и уређење сточних вашаришта, немогу се узети у обзир кад се зна да све општине наплаћују пијачне таксе приликом продаје, стоке на сточним пијацама. Из тих средстава, од те убране таксе, свака општина може лепо уредити, у већим или мањим димензијама, свој сточн трг. Стога умољавате се да још једном обавестите све општине и градове и упозорите их да ће у 1928. години бити одобраване само 'оним општинама пијачне таксе од продате стоке, које општине или градови буду до тога времена имале уређене сточне тргове.

Доставља се предње с молбом ради даљег надлежног моступка. |

О УСТАНОВЉЕЊУ НОВИХ ПРВОСТЕПЕНИХ СУДОВА (од 23.-МИ-1927. г. У.Бр. 30871)

Министарство Правде актом Бр. 48715. од 6. јула 1927. содине доставља: