Policija

1702 =

Чланом 123. финансијског закона за 1927/28 годину установљени су на територији предратне Србије нови Првостепени Судови са седиштем у Кичеву, Аранђеловцу и Паланци (Смедеревској).

У надлежност Кичевског Првостепеног Суда долазе срезови: Кичевски и Поречки и општине Тајмишка из среза. Горњо-Полошког и Лазаро-Пољска и Тресоничка из. среза Галичничког.

У надлежност Паланачког Првостепеног Суда долазе срезови: Јасенички Области Подунавске и општине: Марковачка, Ракиначка, Радованска, Ново-Аџибеговачка, Старо Аџибего вачка, Велико-Поланска, Мало-Поланска, Крњевска и ВеликоОрашка, из среза Орашког области дунавске.

У надлежност Првостепеног Аранђеловачког Суда долазе срезови: Јасенички области Шумадијске и Колубарски. области Подунавске; као и општине; Жабарска, Јунковачка, Клокачка, Наталиначка, Сарановачка, Сепачка, Сипићска, Трновачка и Шуме из среза Лепеничког Области Шумадијске и најзад, општине: Рудничка, Јарменовачка, Трудељска, Драгољска, Босутска, Живковачка, Калањевачка, Белановачка,. Шутачка и Иванковачка из среза Колубарског Области Подунавске. Сви ови нови судови почели су функцконисати од !. јула ове године.

Доставља се предње ради знања и управљања, о чему упознати и подручне сргане.

О НАПЛАТИ СВЕЉШТЕНИЧКОГ БИРА. (од 3-У1-1927 год. УБр. 22600:)

Генерална Дирекција Пореза Министарства Финансија. решењем Бр. 44252 од 14. маја 1927 године доставила је:

По захтеву Господина Министра Вера В.Бр. 4062 од 10. априла 1927 год. а у циљу правилног примењивања чл. 56. финансијског Закона за 1927/28 год. Господин Министар Финансија изволео је дати објашњење: да се плацањем пореза по скали, прописаној чланом 87. Финансијског Закона за 1927/28. год., не може сматрати да је искључена обавеза пла-. ћања свештеничког бира по 2.— дин. већ да се бир, као по-