Policija

= 1505

стојава да се од ове издвоје што више практика са математичком прецизношћу и унесу у судске анкете.

Није више могуће ни у оним земљама са релативно малом криминалном статистиком изостати иза општег полицијског“ прогреса. Он нам се намеће и ми га морамо прихватити али је само питање времена. Ми у погледу времена сматрамо да је моменат дошао и врло је потребно што пре усвојити научне норме.

Сама пак „Међународна полиција“, о којој се данас толико говори, не може се замислити све донде док се у свима полицијама не спроведе полицијска техника или бар њени основни појмови.

Код нас је на дневном реду реорганизација на модерној бази и унификација полиције и већ је у томе смислу израђен пројекат закона. Но, прво је питање у реорганизацији полиције и које ову претходи стварање полицијског кадра, који може сутра по извршеној реорганизацији колаборирати са судским властима на савременој основици. Да би се ово спровело, по нашем мишљењу базираном на искуству западних полиција, треба међу полицијским приправницима разумети две категорије: прва, оне који желе тећи каријеру у полицијској администрацији; и друга, у коју улазе сви они приправници судске полиције односно они, који се желе одати. криминалној бранши наше струке. Разумљиво је да за ове две категорије приправника морају и режими бити другојачији: прва категорија изучаваће, као и до данас, у току приправништва законе и уредбе, које налазе примене у полицији, или о чијем се извршавању полиција стара; а друга, проћи ће кроз стручну школу, где ће стећи знање о полињијској техници, судској медицини, психијатрији, антропологији, криминалној социологији, кривичном праву и односним: законима, организацији полиције и другим потребним научним нормама. Према овоме излази, да прва категорија приправника полагаће испит на крају једног одређеног приправничког периода, а друга на крају полицијске школе и то само: из пређеног материјала на курсу. Но, да би се изједначило приправничко време пом. категорија потребно је да друга категорија проведе по положеном испиту остали период у приправничкој пракси.