Policija

— 736 —

У једној полицији као нашој, у којој се тек почиње спроводити судска полиција, потребно је узети у обзир и стари кадар „Безбедности“, који је врло богат емпиризмом, и овоме дати норме модерне полицијске технике. Ова обука «спровела би се у више краћих курсева на којима би се имала обратити нарочита пажња на практичан део полицијске технике.

Овај план спроведен је на западу па и код нас у Загребу, Љубљани, Сарајеву, Сплиту, као што смо то напред видели, и врло добри резултати осетили су се одмах у криминалним статистикама дотичних крајева.

Дакле, потребно је да и ми што пре пођемо путем општег прогреса и само тако успећемо да сутра можемо сарађивати у полицијској међународној заједници.

За похвалу је загребачка полиција као и сарајевска, љуб„љанска, мариборска и сплитска, које су у знатној мери еволирале у модерном правцу.

Пред нама стоји унификација и реорганизација полиције на сасвим модерној основи и ми са правом ишчекујемо од наших надлежних енергично спровођење већ састављеног плана. На метрополи је да предњачи осталим обласним полицијама.

Ва. Милићевић секретар Министарства Унутрашњих Дела

ПРОТЕРИВАЊЕ СТРАНАЦА.

У последње време у страној штампи почели су да се учестано појављују протести противу поступака наших полицијских власти у погледу протеривања странаца.

Ми нисмо склони да из прве поверујемо у тачност и оправданост ових напада ни да се заједно са тим листовима сложимо у закључку да се код нас „свакоме полицијском комесару оставља на вољу да протера из земље свакога странца, који му се не допада“, као што кажу једне немачке новине.

Али из праксе, из наших листова па и из ових страних, као и из извесних протеста страних привредничких установа, утврђујемо да се у овоме погледу поступа и сувише брзо,