Policija

— 712 —

околности убројати мотив кривичног дела, те ако може, под којим условима и у којим случајевима.

Пре свега је јасно, да ако је мотив негативан са етичко социалног гледишта, о некажњивости дела не може бити ни говора, јер макаква била снага тог мотива, изузев случајеве потпуне неурачунљивости кривчеве, не можемо заборавити квалитативну страну извршеног дела. Дело које је потекло из тог мотива субјективно и објективно јавља се као штетно за друштво и правни ред и стога без условно ће бити кажњиво.

Али шта ће бити ако постоји обратна комбинација, тј. |

мотив је позитиван са етичког социалног гледишта» По мишљењу Феријевом доста је ту разлога за некажњивост дела, под условом да за извршиоца није било другог излаза, т.ј.

да тежња некојем резултату, изазвана мотивом, који је етичко.

социалан, није се могла остварити на ма који други начин, сем злочиначког.

Дакле, поред мотива имамо ту још и други услов. Ипак мислимо да ито није довољно. Ако у кривичноме праву поред субјективне стране посматрамо као основни моменат за репресију и објективну страну сваког дела, морамо да ради пажње према последњој будемо врло опрезни.

Узмемо, например, овакав случај. Неко жели да ослободи

свога брата или великог пријатеља из казненог завода, у коме се тај иалази по судској пресуди. Он се руководи искључиво

алтруистичким и социалним мотивом сажаљења и љубави, | са

знајући да је затвореник врло експанзиван и слободољубив, убеђен је да исти тешко пати. Претпоставимо деље, да сви други начини за ослобођење затвореника, осим директног напада и насиља, заиста су несогућни и то је доказано. Све што тражи Феријева теорија сада постоји, али ако би дотично лице учинило напад на казнени завод и насилно ослободило затвореника, очигледно је ди ниједан законодавац на свету не би могао допустити некажњивост тог дела, јер се мора у сваком случају штитити државни ред и тражити пошговање према закону.

2 7 а А А

%

5 4

Због тога тврдимо, да законодавац и код постојања

услова, које је назначио Фери, може прописати да дело није кажњиво само у случајевима, када, сем горњих услова, јасно је, да примена казне неби била целисходна услед тога, да