Policija

"_ Б6Б

ПРАВО ОДГОВОРА И СЛОБОДА ШТАМПЕ. (Чл, 26—29 Закона о штампи од 6 августа 1925) (Наставак)

Али члан 26 нашег закона не сужава круг лица, која: имају права на исправку, само на тај начин што то право даје једино именованим лицима, а одбија га лицима која су само, означена. Његова незгодна стилизација искључује све исправке,. осим оних којима се „наведене оштампане чињенице означују за неистините“ и оних у којима се „наводе чињенице којима се оповргавају оштампане чињенице“. Тако се може рећи да. су овим текстом искључене исправке којима се допуњују“ чињенице непотпуно наведене у напису, исправке којима се те: чињенице другојаче тумаче, одговори на написе који не садрже никакву чињеницу итд. Исправци, одговору, нема места чим сг у напису наведене чињенице не „означују за неистините“, нити „оповргавају“ другим чињеницама. Најинтересантније је да је овим текстом искључено право одговора у случају кад се неко вређа, кад је против некога „употребљен какав погрдан израз или речи или изрази презирања или омаловажавање, не наводећи никакве чињенице“. Међутим по самом закону о штампи (чл, 52, ал. 4) у таквом писању постоји дело“. увреде, кажњиво затвором до једне године (чл. 56, ал. 1), То. је апсурдно. Увређеном није омогућено да одбије увреду и да. стави до знања публици да ће уредника тужити суду.

Па ипак се нашло да је и овако уска формула закона и: сувише широка и да је њоме закон „утро пут многим злоупотребама“, пошто она приморава уредника да штампа исправку приватног лица које се ограничава на то, да „простим. демантием означи наведене чињенице као неистините, бег. обавеза да их обара противним доказима“ (К. Кумануди, [0с. ст). Ово мишљење изгледа претерано. Прво, деманти није. опасан за лист, пошто је увек кратак, јер не дискусује, већ.

„само негира, те заузима мало простора. Затим, публика пред. којом је неко оптужен, и о којој такође треба водити рачуна, треба, пошто је узета за арбитра, да саслуша оптуженог. Најзад, онај који се ограничава на прост демант, не демантује: ништа. Напротив, он учвршћује уверење у публици да је и--