Policija

— 907 —

«Светском Рату 1914—1918 год. Још су свежи код нас трагови "тога т., зв. доба уредаба). Ми то питање нећемо третирати, _„а да ћемо се зауставити на одступању од њега.

Питање о подели других двеју власти у односу према себи представља збиља у теорији тешкоћу. То је питање раз-личито решавано. По мањем делу аутора судска и управна "власт значе целину. То они заснивају на њиховом односу према законодавној власти. Законодавац наређује. Они закон кизвршују. Споредо нам је дали пре или после његове повреде. Ево то су њихови аргументи. Међутим већи део аутора виде јасну разлику између те две власти: судске и упаравне. «Ово је друго гледиште примио и наш Устав.

Подела власти чини да ни једна од њих није свемоћна, „Увек зависи од друге, У томе видимо две ствари. Спречавање насиља једне од тих трију власти. Другим речима спречавање "власти да делају противу општих или већине појединачних "интереса. Друго је пак то што грађани у актима власти не ттледају личну вољу. Виде вишу вољу и од њих и од органа, "који над њима врше један акт власти. Тако јој се радије "покоравају. ;

Пошавши одавде као полазне тачке ми испитујемо питање “ограничења појединих од власти:

1) Законодавне, Ту се ограничење није код нас постигло. „Законодавна власт у нас није правно ничим обвезана. Она може доносити и неуставне законе. (У Сједињеним Северним „Америчким Државама уставност садржине закона цене судови). „Али та бојазан није велика. Два висока законодавна чиниоца "неће се лако сложити да потврде један закон, који би својим "одредбама озбиљно и дубоко вређао Устав Краљевине. Затим, "судови ће у примени увек наћи начина да те грубе повреде, ако дође до њих, не вређајући сам неуставаи закон, у неко„љико ублаже. Најзад треба водити рачуна да се такав закон „донесе једино у озбиљној борби за обезбеђење већине граЂана и државног опстанка, у борби у којој законодавни чиниоци "баш по прелазним наређењима Видовданског Устава имају и ту могућност, да и сам Устав формално суспевдује. — Другим тречима одавде не долазе озбиљне опасности за грађанска справа; злоупотребе има се узети да су искључене.

2) Судске. Само детаљно и брижљиво уређење поступка,