Policija

066. --

јавност суђења, уређење неколико виших истанца (апел, касација) искључује сваку могућу злоупотребу као систем. Појединачне влоупотребе остају као могуће, али то су ретки» случајеви, противу којих постоје санкције и кији се њиховом; употребом санкционишу и локализују.

3) Административне т. ј. управне. Одлучивање је брзо,. без детаљног уређења поступка, у већини случајева појединачно (без колегијума), често од недовољно стручних органа: (било оних који одлучују, било њихових референата). Затим» док законодавац има да постави апстрактна правила и да постави принципе, дотле администратор се бори ради примене: закона на самом терену, на лицу места, у животу. Он ту налави хиљаде примера који или нису у опште предвиђени у закову или су недовољно предвиђени. Док судија примењује закон и једну израђену јуреспруденцију, док се његова одлука» приводи у дело тек после исцрпљених правних средстава, због“ којих наступа поновно проучавање од стране виших судова, где се налазе судије са већом праксом и знањем, — дотле се: у администрацији обично мора да жури и не може да чека на идућу инстанцу.

Ето отуда имамо да видимо као резултат употребе власти, да администрација која има највећи број послова и то: стално, из дана у дан, нових — мора да има и највећи број погрешака у употреби власти. Осим тога она има највећи: број службеника са различитом културом, социјалним положајем и њени су агенти узети у службу на најразличитијеначине н. пр.: избор — општински часници, постављање велики жупан, окружни шумар, избор и постављање — професори високих школа) па и њихов опстанак у њој зависи“ од различитих узрока. Зато треба рачунати да: ће у њој бити“ и највећи број личних — ситних — злоупотреба.

С друге стране шефови ресора у администрацији располажући великом влашћу често нису у стању правно да учинемноге ствари од чега зависи њихов даљи опстанак ту. Ово“ нарочито у парламентарним др:кавама. Отуда-су и честе злоупотребе власти у политичке сврхе. То су обично увек оне: велике. О“ се све појачава кад сазна њихова одговорност“ да заве · од њима, по политичкој: боји, наклоњене парламентарне зећине.