Policija

— 916 —

та неки заступају мишљење да се ова граница попне чак до 18. године, али се већина слаже на томе да буде 14. година. "Такво ће успети идеја, да се код малолетника у опште не поставља питање о урачунљивости за кривичну одговорност, него да се испитује подобност за поправку, па па се према "тој подобности одређује и поправне мере. Стога сес правом „може рећи, да је данас појам подобности код деце за урачун„њивост замењен појмом подобности за поправку. Париз, 1926. Стеван П. Бајић.

(Наставиће се)

ПРЕГЛЕД ЗАКОНА О СУДСКОМ КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ.

Краљевска Влада приказала у фебруару ове године На-

родној Скупштини на решење предлог закона о судском кри_ вичном поступку. Врху овога решавања има се провести „обрзани поступак преко Законодавнога Одбора Народне Скупаштине у смислу члана 133. нашега Устава. Уистину ради се 0 изједначењу закона и управо је нужда да се и кривични поступак за све судове у земљи хитно изједначи, јер је „хаотично стање такођер и у овој грани судске управе веома штетно.

Законски је предлог саставила нарочита комисија стручњака а њега је „благословио“ г. Министар Правде, поднашајући га скупштини и истичући да ће потребна објашњења „дати усмено пригодом претреса у Законодавном Одбору Владин Повереник г. Др. Божидар Марковић, професор универзитета “ Београду, који је на овоме предлогу као члан комисије радио.

Ми смо принципјелно противни пракси нашег Манистра, по којој он редовито приказује Скупштини законске предлоге "без потребитога објашњења. Овако се нигде на свету не поступа, јер је потребито да народни посланици и цела нација буду

· пре претреса у закодавним телима тачно упућени о чему се ради и за што се тако мисли да ради. Било како било хвала Богу, што је напокон пред Скупштину дошао и овај нужни „законски предлог. А желети је само да и он чим пре постане