Policija

— 917 —

законом, јер су речи, о јединству нације и државе у ствари фразе, кад нас постојећи разни закони фактично деле на територије, што не одговара ни вољи свеснога дела народа, ни: нашем Уставу.

Предлог овога закона изванредно је добро састављен колико с материјалне толико с формалне стране. Он се систематски дели у 26 глава са укупно 499 параграфа; израђен је“ према аустријском кривичном поступку, какав још данас важи: у Далмацији и Словеначкој. Аустријски кривични поступак: важио је у теорији и пракси, као најбољи судски кривични пиступак на свету. Ми, који смо га раније учили и у пракси примењивали, знамо да га се лако учило, да су се његове одредбе још лакше памтиле и да је његова примена у пракси: била стално брза, те да је увек водила ка циљу по којем судије“ треба да утврде истину те да мирне савести и по законима: пресуде. Истовремено тај је пуступак штитио скоро савршено“ сва права и све интересе свих људи, који су требали да током: кривична поступка играју какву улогу. С тога наши учени: људи, који су комисиално саставили овај законски предлог, били су врло сретне руке што су позајмили све што је добро: и згодно из аустријског кривичног поступка, усавршујући. га потребитим надопунама на веома либерални начи, Слободан сам да за неке надопуне може да каже — да су прелибералне за прилике у којим ми живимо.

Улога полици:ске власти и њезиних органа биће по целој земљи велика и важна. Нови закон поспешиће нужно уређење полицијске службе у земљи, јер како су се ствари код нас наопако и на томе пољу развиле, наше садашње полицијскевласти и њезини органи неби могли да пруже ни државним тужиоцима, ни судовима ону правну помоћ, коју су позвани да пружају по овом савремном поступку.

Нарочито ће бити нужно да се полицијски органи (међу: које убрајам и. целокупну жандармерију) благовремено приправе на примену одредаба овог закона, у колико се њих тиче..

Начело је да се поступак у кривичним делима може покренути и провести само по захтеву овлашћенога тужиоца: — државнота и привашнога, о

Све општинске, полицијске као и све друге државне: