Policija

= 850 —_

лична право осумљенога или окривљеног, који апсолутно нису објекш истраге, већ субјекш т. ј. странка, која има законито. право одбране у циљу да избегне гоњење и суђење невиних. лица.

И државни је тужилац у главном једна странка у односу са кривичним судијама; он ставља судијама предлоге, врху којих они закључују према закону и властитом убеђењу;. ако тужилац није задовољан решењем — може и он да се жали.

Цели је предлог вакона о кривичном поступку баш филиграмски лепо и целисходно уређен и треба уистину врло желити, да он чим пре постане законом. Оно лежи у доброј вољи народних посланика, нарочито оних, који седе у Законодавном Одбору.

једни нас ствар брине а та је, што мислимо да изгласање и санкционисање оваког закона пре него ли проведе потпуна реорганизација свих судова у земљи, неће донети користи нашем мозаичком правосуђу. Јер није могуће нове, једноличне и згодне судске поступнике провести, ако се пре тога не уреде једнолично и целисходно сви судови у земљи. Исто тако нема смисла ни донашање ваконског предлога о установи државног тужиоштва, ако нису судови уређени и поступак уведен. Уопште беше чудо (да не речемо какву гору) што је Министарство Правде поднело Скупштини законски предлог о државном тужисцу пре онога о кривичном поступку.

На крају треба да будемо сви на чисто, да залуду најбољи и „најмодернији“ закони, ако нема људи да их врше. Органи, који ће бити звани, да према законском предлогу о кривичном поступку, врше права и дужности у поступку није могуће импровизирати. Ни суце, ни државне тужиоце, ни полицијске ни жандармске. Ако влада озбиљно мисли, да се: закон створи, тад би она морала сместа упутити потребиту акцију, да се у првом реду створи један кадар активних судија те судија који кане прећи у службу државнога тужиоштва, онда полицијских концептних чиновника и официра жандармерије да се благовремено теоретски и практично што: савршеније спреме, као инструктори за једноличну примену новог поступка по целој земљи.

У ту сврху би се имала сместа отворити једе кола. са течајевима од бар четири месеца. Сем тога одмах о: се