Policija

— 921 —

морала отворити нарочита трајна школа за за припрему полицијских органа за нову полицијску службу према пројекту новог криминалног поступка. Иначе ће се догодити, да ћемо евентуално имати савремени поступак на папиру, а у пракси какву нову и грдну конфузију, чак и бабилонију, каквих имамо већ на претек.

Београд. Мих. Обуљен, адвокат.

КАКО СЕ РАЧУНА ЗА ПЕНЗИЈУ ВРЕМЕ ПРОВЕДЕНО НА ПОЛОЖАЈУ МИНИСТРА И ДРЖАВНОГ ПОДСЕКРЕТАРА НА РАСПОЛОЖЕЊУ»

По предмету одређивања пензије министара на расположењу у два Одељења Држав Савета донете су две различите одлуке, како треба рачунати за пензију време, које министар на расположењу проведе,

Тако по предмету одређивиња пензије М. Н. министра на расположењу Државни Савет у М Одељењу пресудом од 29 августа 1925. године Бр. 34191 олбацио је тужбу Главне Контроле поднету на решење Г. Председника Мин. Савета, којим је. М. Н. одређена пензија положаја министра М. Н. је имао 16 година, 5 месеци и 7 дава указне чиновничке службе пре ступања на министарски положај. Као активни министар био је 8 месеци и ! дан, а као министар на расположењу 4 године и 18 дана.

У У Одељењу Државни Савет на против пресудом од 13, јуна 1925 године Бр. 1597 по предмету одређивања пензије Н. П. министра на расположењу одбацио је тужбу НП. и оснажио решење Г. Министра Финансија, којим се време проведено на расположењу при одређивању пензије не рачуна као време активне министарске службе, него се ово време рачуна као време проведено на обичној чиновничкој дужности.

Из свега напред изложеног види се, да се различито расправљало како у Влади, тако и у Државном Савету спорно "питање: како се има рачунати за пензију време проведено на положају министра на расположењу: да ли се исто има ра-

Полиција : 4