Policija

— 923 —

лику ће и какву пензију имати министри, који ту дужност нису вршили две године. На пример: чиновник, који има 20 тодина службе, постане министар и на томе положају остане једну годину дана, па буде пензионисан. Хоће ли овај министар имати чиновничку пензију, пошто министарску дужност није вршио две године, или ће се за основицу пензије узети његова министарска плата, коју је имао у часу пензионисања»

Или један министар који пре министровања није био државни чиновник, па као министар остане на положају министра у Влади једну и по годину; да оставку и дође на положај министра на расположењу, у коме проведе једну годину дана. Настаје питање: да ли се овакав министар може «ставити у пензију2

Државни Савет у Општој Седници, одржатој 27. новембра 1925. год. под Бр. 44846 по овом питању донео је одлуку,

која гласи:

„Време проведено на положају Министра на располежжењу за пензију рачуна се до једну годину дана као ЕР чиневничке службе“.

Дакле, напред изложена одлука Опште Седнице Државног Савета дала нам је одговор на постављена питања, која су

раније била спорна. :

После ове одлуке Опште Седнице Државног Савета донет је финансијски закон за 1926/27. годину и у чл. 266. пом. закона расправљено питање о урачунавању за пензију времена, које проводе министар на расположењу.

Чл. 266. пом. закона гласи:

„Министри и Државни Подсекретари на расположењу могу остати у том положају највише годину дана, Време до највише годину дана проведено ка расположењу рачуна им се у погледу пензије као време проведено у активној министарској односно подсекретарској служби“.

После доношења фин. закона за 1926/27. годину пред Државним Саветом покренуто је питање: да ли се чл 266. фин. закона за 1926/27. годину има примењивати само на министре на расположењу, који су се као такви затекли на дан [. априла тек. године, кога је дана почео важити поменути финансијски закон као и на оне, који су доцније дошли на "такав положај, или се може примењивати и на министре који