Policija

— 928 —

До пре неколико година, злочинци домаћи им интернационални регрутовани су из нижих друштвених класа! Било је и неколико изузетака, да су регрутовани из аристократских кругова и буржоазије, али је тада на њих било скочило и мало и велико тако, да су у даљем раду били потпуно спречени, Један интернационални злочинац тога времена није био снабдевен свим помоћним средствима и технички савршеним, тако потребним за даљу каријеру. Према томе лако је био примећен било по своме држању и понашању по салонима и клубовима, било по говору — простачком начину изражавања. Исто тако, лако му се улазило у граг и због наивних метода којим се служио у својим операцијама, као и малог познавања свога посла. Интернационални злочинци тога времена такође падали су у руке полицији после релативно кратког времена, док јој данашњи интернационални злочинци врло често измакну.

За време Светског Рата, а услед преокрета у свима друштвеним класама и уништењем многих старих поседа, на супрот новима, тако рећи преко ноћ створеним богаствима: даље, под резултатима мешавине класа које воде прву реч у животу са подређеним т. зв. нижим сталежом, па онда, услед презирања властитог и туђег живота, инстикт за грабеж био је достигао врхунац: спопао је био и индивидуе културне и интересанте који се виђају по баровима и клубовима, а који сада, нађоше у појединим својим друштвеним из рата и другим томе погодним особама учитеље за своје нове професије које изабраше, међу онима који су одлични у злочину! И одмах се мора несумњиво констатовати, да те индивидуе, које су унапред свесне опасности која им прети, стварају најбоље мере предострожности да се сачувају законских последица и утру сваки траг свога рада.

Они праве биланс, између средстава која стоје полицији на расположењу, и оних, којима они располажу, и видећи да биланс говори у њихову корист немају чега да се плаше, Фактор, на који највише рачунају, несумљиво је „граница“. За злочинца, све представке и гоњења полиције, потпуно промене његову ситуацију услед ненадлежности његове полиције, чим је он прешао границу, јер ту одмах стоје законски про-