Policija

— 929 —

писи, — екстрадиција, све што је ва полицију непробојни зид, док за злочинца, „граница“ значи даску на коју се спасава дављења.

Методи да се победи интернационални криминалитет. у

Да би се могла водити успешна борба противу интернационалних злочинаца, није потребно да се примене казнена законодавства појединих држава. Па ипак стари правнички принцип, да од сваке државе направи неповредна склоништа за избегле злочинце, морали су пасти пред новим концепцијама. Прво је створена екстрадиција, затим потерница, а за поједине случајеве и тодиз муепа, н. пр. за бело робље.

Поводом тога, што је интернационални криминалитет почео да узима све веће размере, правници појединих држава траже начина, да се народи вежу у овоме погледу нарочитим мерама. Они се труде да нађу мере да сеу случају екстрадиције, наређење ва хапшење криваца у страној држави што пре изведе. Њихови планови већ почињу и да се остварују. У пролеће 1925. год. одржан је у Лондону Међународни Конгрес о лицима која подлежу казни. Г.Г. Корнил и Јансен де Бистовски изложили су једну тезу у смислу напред изложеног. Њихова сјајна излагања имају највећи успех. Осем свога ивлагања ова два капацитета развили су и идеју о установи интернационалних веза полиција свих народа.

У смислу тога, да би се постигли практични резултати следујући нашем пројекту, треба имати на уму следеће тачке;

1. Принципи о екстрадицији, који се данас налазе у снази имају да остану неповређени. А ако би се појавила жеља да се ти принципи модификују, то није на нама, него на другима да покушају. Развиће у томе смислу изгледа нам да је у току.

2. Мере које се спровађају морају бити тако остварљиве, да уговореним државама не праве излишне трошкове.

3. У организацијама полицијским код држава не сме се ништа мењати, |

И на основу ових тачака најбоље ће се донети солуција, ако се изради једна конвенција, наравна ствар, која би била, изнесена на дискусију и модификацију: те имамо част поднети овоме скупу један пројекат за ту конвенцију а која садржи све мало пре поменуте услове.