Policija

— 931 —

теоријског становништва, носио је у себи клице практичне неостварљивости.

После низа теориских разлагања увидело се на послетку, да су тешкоће око увођења у живот такве једне установе, толико тешке и несавладљиве, да се о њином нормалном, брзом и практичном функционисању неможе ни говорити, Нису само разноврсна државна законодавства и разне друге конституционалне тешкоће, која су сачињевала те тешкоће, већ је и много још других непремостивих узрока, који су томе ишли у прилог,

Тај дакле први предратни покушај наших добронамерних колега свршио се са неуспехом, а светски рат, који је наскоро за тим наступио, прекинуо је и сваку даљу акцију у томе правцу.

Са почетком нормализирања прилика после рата у појединим државама, почели су полицајци појединих земаља, да поново покрећу то питање. Сада још и са више разлога јер су ратне и после ратне невоље толико дали великога и новога замаха криминалитету у опште а и међународном на посе, да је питање заједничке и брзе сарадње међу полицијама појединик држава била једна хитна и насушна потреба.

Тако се и даје објаснити да се на позив Управника бечке полиције г. Ог. Шобера учињеног у 1923. год. у споразуму са полицијским капетаном Фон. Хаутом из Холандије, једним полицајцем од репутације и преданости за позив, да писуствују полицијском конгресу у Бечу, одазвало много наших колега из већине европских држава.

Главне тезе и на њему су биле упућени у томе правцу, да се што практичније реши проглем међусобне сарадње и отпора према заједничком непријатељу — интернационалном злочину. Користећи се раније стеченић искуством, конгрес је за њихово решење изабрао други пут. Он је одбацио идеју о заједничкој међународној полицаји, као једној установи стављајући јој на супрот другу о оснивању што чвршће интимне међусобне колаборације појединих националних полицаја, која би имала да видно одстрани тешкоће, што их представљају државне границе, као и о оснивању централних бироа и евиденција међународнога значаја за извесне најважније гране криминалитета, и за брзо и лако искоришћавање њиховога материјала од полицајаца свих земаља.