Policija

— 930 —

А кад се једна таква конвенција спроведе, онда ће она бити тоди5 муепф! шефовима криминалне полиције равних држава.

Алфред Кесфер, Председник судске полиције у Брислу. (Свршиће се.)

ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ПОЛИЦИЈСКОГ КОНГРЕСА У БЕРЛИНУ.

Крајем септембра месеца ове године, одржан је у Берљину после светскога рата, други међународни европски полицијски конгрес, о коме смо имали доста пута прилике да пишемо у нашему листу.

Сем њих било је 2 конгреса још у Америци такође после светскога рата и два пре рата у Европи.

Да би се замашност овога последњег конгреса могла стварно да оцени као и у колико наша струка у опште добија таквим међународним саветовањима, потребно ми је да изнесем кратак историјат свега што је на овоме пољу до, сада рађено.

још од пре 20 година почело се од извесних представника наше струке и књижевника криминалиста разних земаља. ка путем чланака у стручним часописима и иначе пропагира потребу за интернационалнизирањем наше струке с обзиром на чешће и многобројније појаве криминалнога света, који по замашности својих криминалних поступака и по обиму територије на којој су активни, престављају опасности интер· националнога значаја.

Предратни конгреси у Европи били су израз потребе за заједничким саветовањем, баш од пропагатора ових идеја. На последњем од тих конгреса одржаном у Монаку била јен наша струка представљена својим представником,

Њихова акција кретала се у томе правцу, да се ва успешну борбу са таквим светом створи једна међународна полицијска институција, која би без обзира на државне границе појединих земаља имала за територијалну надлежност своје службе целу Европу. Тај план њихов привлачан на први поглед, са чисте