Policija

— 878 —

на конгресу није било згодно оперисати са: статистичним бројкама,

Први момент који дође у обзир, биће питање, шта излази за наш предмет излагања из наше [ех апдатеша 5 која“ регулише будуће законодавство. Члан 5 Устава каже: „Ујемчава се лична слобода. Нико не може бити узет на одговор“ нити бити притворен, нити иначе ма од кога бити лишен слободе, осим у случајевима, које је закон предвидео. Органи власти, који би скривили нешто против ових одредаба кавнићесе за незаконито лишење слободе.“ Извесно је, да такова кажњива радња не може остати без нарочитих мера према идеји“ да држава штити увек праведност у интересу саме државе својег друштва. Но у Уставу има и наређење чл. 18. које гласи» овако: „Сваки грађанин има право непосредно и без вишег одобрења тужити суду државне и самоуправне органе за кривична дела, која би ови учинила према њему у службеном: раду. За министре, судије и војнике под барјаком важе нарочите одредбе.“ А идући став каже: „За штете које учине грађанима државни органи неправданим вршењем. службе, одговара пред редовним судом држава. Дотичан орган одговоран: је њима.“ |

У првој норми говор дакле је о личној тужби оштећеног против државних органа, као лица, а само за кривична дела;. у другој се норми говори о личној тужби оштећеног проти државе саме ради неправилног вршења службе. Од органа У првој норми наведених изузети су нарочито и судије, тако“ да по Уставу ова права норма цесира и треба чекати на „нарочите одредбе“. Код друге норме нема никаквог изузешка:изједначени су онда у погледу својих неправилних вршење службе и полицијских органи и судије.

Законодавац, који уноси по идеји норме о одштети ва неправилно вршење службе код неправедне осуде, дакако у складу са чл. 18 Устава, јер иначе бољег ослонца нема, мора» опет у складу с чл. 18 Устава, унети по својој идеји и норму - о одштети за неправедно извршени притвор или истражни затвор. То је логички тако стриктно, да не би смели ни допуштати претрес питања, да ли је са гледишта државних финансија овако изједначење норама целисходно,.

Но све кад би дозволили, да се овај закљунак проучи =>