Policija

— 938 —

међу појединим државама, који је прихваћен и на овогодишњем конгресу.

Комисија је даље на путу, да у скоро изради и изда речник међународно-криминалистички; да створи централу за сузбијање неморалне литературе и неморалних филмова; и да, такође, створи централу за сузбијање фалсификата докумената и печата (пасоша и т. д.) поред још других не мање важних питања која су на студирању.

У току ове године она је донела одлуку да се сазове и други полицијски конгрес, и то у Берлину, јер је немачка полиција баш за исто време организовала једну импозантну међународну полицијску изложбу, а са њом и разне друге конференције и свечаности полицијске, од општег интереса и за полицајце других земаља.

Конгрес је заиста и одржан са неколико стотина полицијских представника из 20 разних држава, и на њему је једнодушно и са задовољством примљен рад комисије,

Његов програм рада кретао се у главном у ономе обиму, која смо ми у ранијим бројевима изнели, саслушавши оштроумне и паметне реферате појединих истакнутих и искусних наших колега у питањима криминалистике и полицијске организације, о којима ћемо такође у идућим бројевима дати обавештење.

Најважнији успех његов је у озбиљном и топлом пријему његових чланова као и великом интересовању од стране најмеродавнијих преставника немачке државе, специјално њихових Министара Полиције, и Савезног и Пруског.

Дубоко схватање наше главне идеје водиље и њихово велико интересовање и жеља за што бољи просперитет нашега програма у интересу општега добра и реда дао је новага пострека свима члановима конгреса, да са већим оптимизмом гледају на скоре будуће плодове свога напорнога дела.

Дао је потврду, да су и на доброме путу и да није далеко тренутак, када ће ови напори наћи разумевање и код меродавних преставника и других држава, и њиховим саизвољењем створити могућност да се наша организација прими под скут Лиге Народа, у некој специјалној секцији која би се интересовала о овим питањима.

Када се то буде успело, и наше настојавање за што