Policija

— 934 —

чвршићим и бржим колаборацијама, добиће новог пострека и јачу ефикасну моћ за применом но што се до сада могло постићи, Комисија ће, у то нема сумње, и даље у томе правцу стално бити активна, као што је н у другим правцима била.

О појединостима на конгресу, специјллно о полицијској изложби, биће говора у идућим бројевима. ; - ЊВ. Лазаревић.

ДРУШТВО РУСКИХ ПРАВНИКА У КРАЉЕВИНИ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА

Друштво Руских Правника у Краљевини СКС. основано је 1920 године.

Задатак је овог друштва, на основу Устава, у првом реду узајамно муђусобно помагање материјалног стања, а тако и културног развитка чланства. У другом реду је њиљ да се обрађују и унапређују питања права и администрације што се односи на српско право а тако исто и на све могуће реформе у руском правном законодавству после ослобођења Русије од садашње бољшевичке власти. Ово друштво броји до 400 чланова. Чланови друштва могу бити на основу Устава сви правници се свршеном факултетском спремом. Међу члановима друштва налазе се и професори Уннверзитета и средњих школа, судије, адвокати, државни тужиоци, велики жупани, _ сенатори, чланови Народне Скупштине и Државног Савета и чиновници свих наллештава.

"Рад друштва ишао је овим путем. У 1921 години били су организовани уз помоћ српских професора курсеви учења српског језика и српског права. Ове су курсеве похађали до 50 руских правника. Друштво од свога почетка па до сада приређивало је јавна предавања из јурисприденције и административног права. Друштво је се старало да што већи фрој правника буде примљен у државну службу, како у Менистарство Правде, тако и у друга надлештва. Уз ово подносила је Управа Удружења неколико пута меморандум надлежним министрима, у исто време давала је и даје препоруке