Policija

1 а

хеве задругаре“и да им предложи, да у смислу 55 434. и 437, зал, 2. грађан. суд. пост. саставе избрани суд за издвајање здела онога задругара, према коме извршна пресуда гласи.

Али кад осуђени задругар а и његова браћа задругари "тврде, да осуђени није више задрутар, а општинским уверењем као јавном исправом шврди се да јесте, онда се појављује чепорно питање постоји ли задруга, односно има ли осуђени "учешћа у задружном пмању или нема2 Треба дакле парницом утврдити постоји ли задруга2 Пошто у корист постојања гвадруге говори уверење општинског суда као јавна исправа, "то су задругари, који тврде противно, слабији у праву „и њих треба извршна власт, аналого 5 466. грађан. суд. пост., рештењем да упути да у остављеном им року поведу парницу против државе као повериоца, који тврди да задруга по“стоји, којом би имали доказати да задруга не постоји.

Ако се парницом докаже да не постоји вадруга, извршна чаресуда против осуђеног зидругара не може се извршити. ко ли се пак парницом докаже да задруга постоји, или ако гвадругари не поведу парницу у остављеном им року, онда се "пресуда може. извршити. Ако у овом другом случају задругари неће да саставе избрани суд, онда по аналогији из алинеје друге 5 437. грађан. суд. пост, извршна власт позваће државног правобраниоца, да избере избраног судију или да ховласти извршу власт да она то учини, а за противну страну извршна ће власт изабрати судију, а ова двојица изабраће председника. Тада је избрани суд састављен и може поделити "вадругаре, а по извршеној деоби може се приступити продаји имања осуђеног задругара.

Ако се наплата врши за рачун приватних лица, једног жизбраног судију у овом случају бира приватни поверилац.

Кад се судском пресудом утврди да постоји задруга, могућно је да који од задругара хоће да бира судију ради деобе По 8 435 грађан. суд. пост. сваки парничар има право "изабрати по једног или највише по две судије, Како се у овом случају интереси задругара као парничара не слажу, то ће извршна власт пустити задругара, који хоће да бира «судију, да то учини, а за задругара који неће да га бира спзабраће га она (5 437, ал. 2.) па ће онда изабране судује изабрати председника и саставити изабрани суд.