Policija

–- 942 —

1

Суду општине беличке:

Суд је погрешно разумео чл. 114 зак. о: општинама.. Као што је објашњено у прошлом броју „Полиције“ (Поуке“ и обавештења, Х) овим законским прописом за општинског деловођу тражи се, поред осталих, у њему изрично побројаних услова, још и да је дотични положио прописни испит. Од овог испита ослобођена су само она лица, који су служили као деловође или писари општински најмање Три године до дана кога је садањи закон о општинама ступио у живот, т. |. до 29. децембра 1909. год. Служба после овог“ датума, па ма колико трајала, не даје право на ослобођење од овог испита.

Св. Бр. 1192.

Шш Суду општине родобућске: Ко има право на пријем инвалиднине објашњено је у' прошлом и у претпрошлом броју „Полиције“ (у рубрици:

Поуке и обавештења). Св. Бр. 1443,

М

Суду општине црвењске:

1. Пошто се прирез одмерава према непосредном порезу,. финансијска управа је дужна доставити општини или извештај о ослобођењу или препис решења о ослобођењу од непосредне порезе неког лица, ма по ком законском основу. Тек на основу: овог извештаја или преписа решења, може општински суд: саставити реферат о ослобођењу и од општинског приреза..

2. С обзиром на лица која по 5 297. грађан, суд. пост; могу захтевати ошкривајућу заклетву, општински судови не досуђују је. .

У

Суду општине подгоричке (срез каменички)::

1. У местима где постоји среска финансијска управа,. општински суд за дотично место не врши ни разрез ни на> плату пореза, већ је то дужност финансијске управе.