Policija

— 947 —

само на плате и принадлежности које им следују по овом закону. Како њихово непокретно имање не спада ви у плату ни у принадлежности, то им се иста има порезати порезом и свима прирезима — као и осталим грађанима.

ХУ

Драг. Бањану, општинском бележнику — Тоби:

Објашњење Ген, Дир. Неп. Пореза од 21. априла 1925; г., Бр. 14709. и сад је на снази. Но и поред њега тачно је и: наше објашњење у Бр. 15—16 за ову год. (Поуке и обавештења ХХП), јер је исто добивено из исте Дирекције.

У нашем објашњењу речено је, да мале, обичне набавке: канцеларијског материјала нису оне код којих општине морају наплаћивати прометни 19/, порез. И то је тачно Кад. н.пр. неки општински благајник или деловођа купи флашицу мастила или кутију пера или дваестак табака хартије каквих случајева бар у Србији има често — онда за те набавке не треба тражити 1|“/, прометних пореза. Такав порез: не би износио ни 1 динар, те нема опасности да би га књижар. сакрио, а ако овај порез плаћа паушално, онда је сакривање у опште искључено.

За набавке преко 100 динара, као и за оне које се: врше путем лицитације, мора се овај порез наплатити.

ХМ]

Божи Неметовићу, писару скопске жупаније: Нова продаја има се одредити најдаље у року од месец. дана, аналого 5 184. грађан. суд. пост. Одредбе 5 475 овог закона прећутно су замењене чл. 34. уредбе о убрзању рада.

ХУП

Суду општине куријске:

Тач. 4 чл. 157. зак. о општинама довољно је јасна. По њој се председник и благајник општински могу казнити само у оним случајевима, ако на крају сваког месеца редовно не предају школској благајни одговарајућу дванаестину по сразмери покупљених општинских прихода или приреза за издржавање школе по школском буџету. Свако друкчије тумачење овог члана није у складу са законом.

Св. Бр. 1351.