Policija

— 948 —

ХУШ

Суду општине брсковачке:

Скужбени односи између општинских судова и жандармеријских станица регулисани су расписом Мин. Ун. Дела од :31-1-1922 г. ЈББр. 73 на основи мећусобног пошпомагтања. По овом распису, „Општински судови немају службену власт над жандармеријом, па према томе не могу имати никакве иадлежности на службу жандармеријских станица, нити стани„ама издавати ма каква наређења“.

Овим истим расписом прописано је, да општински судови могу тражити непосредно од жандармеријских станица помоћ у овим случајевама:

1. Ако општински часници приликом вршења службе "буду делом нападнути. Е

2. Ако општински органи, приликом вршења наревеа полицијских и судских власти, наиђу на отпор, који не могу "својом сопственом снагом савладати, а постоји опасност у од„лагању ако се дотично наређење одмах не изврши.

3. У случајевима већег нарушења реда, мира и безбедвости, као и за хватање крадљиваца.

У свима осталим случајевима ова помоћ мора се тражити преко среског поглавара.

Чланом 35 тач. 7 закон о жандарамерији стављено јеу | дужност жандармеријским станицама, односно њиховим командирима: а) да се старају о јавној безбедности у својим реонима, и 6) да пријављују иследним властима кривична дела за која сазнају, али овим није искључена дужност опиштинских судова, предвиђена чл. 94. закон о општинама, да "се старају о реду и безбедности у својим атарима, нити је поништен 8 20 кривич. суд. пост, по коме су општинске власти _ надлежне за претходно ислеђење кривичних дела у местима тде не постоје државне иследнче власти. По чл. 24, зак. о жан„дармерији, жандармеријске станице могу само прикупљати доказни материјал за иследне власти, али не могу воцити фор„мална ислеђења.

"Пошто ч општински судови и жандармеријске станице имају исти заједнички циљ: да обезбеде ред и безбедност у "својим реонима; да спречавају извршење кривичних дела и