Policija

1]

— 955 —

бјина у земљи долаге читави ор-

ганизовани протести и молбе, да се тај закон не извршује, Чиновничка удружења политичке организације, општинске депутације и парламентарни пре. ставници, учинили су опсежне кораке и код владе и у јавног=сти и код Парламенга, да се одложи примена закона, који је донесен из разлога штедње. Нема дана да се ради тога пи"тања не одрже у појединим ме«стима многобројни протесни ми-тинзи. Заинтересовани ресорни ми«нистри мисле да не допусте “поновну дискусију по овоме пи "тању, већ да пре тога ставе "питање свога поверења, јер нису „вољни да се учини ма каква "измена.

Скандал у варшавској полицији — Иследник кривичног одељења варшавске полиције, "неки Кунатовски, изазвао је револт целокупнога пољског пре„стоничког грађанства.

"поједине окривљене и пре но

"што би дошли до суда. На тај „начин је себи стекао велико и-' у разним бриљантима,

„мање, депонованим сумамама по ино-

„страним банкама и у кућама екоје је купио, једну у Берлину

|од позива, | стално оспособљава, модерни-

По цену подмићивања за„машним сумама он је пуштао |

и две на Ривијери, наравно не на своје име.

Истрага је по овоме сензациономе случају већ поведена и рачуна се са сигурношћу, да ће тај неисправни полицајац добити заслужену казну.

Конгрес савеза општинских саксонских чиновника. — Од 18 до 20-ог септембра, одржали су саксонски општински чиновници, којих има у савезу на 25.000 чланова, свој 54ти годишњи конгрес, на коме су дискутовали о својим класним питањима. На конгресу је говорио и савезни Министар Унутр. Дела. Говорио је о чиновнику садашњости и чиновнику будућности. Позвао их је све од реда да у служби застуступају државне а не партијске интересе, јер су вели чиновници слуге заједнице а не појединих партија. Изјавио је даље, да се мора тежити за тим да се створи не само чиновништво већ да се исто

зира и њихова сгручна способност поткрепљује, јер су то за хтеви и садашњостн и будућности, који проистичу не само из чиновничка већ и из држав. политичких разлога.

Из њиховог извештаја види се да су они у највећем делу постигли испуњење својих жеља