Policija

0 —

кном заштитом одржана у при: «уству делегата тридесет дрсжава и других многобројних међународних удружења о из„давању пасоша и виза за пу-товање, и иста је послана подединим државама на студијуи одобрење.

Из тога се извештаја види да се и поред скоро једнодушне жеље свих чланова конфенрен. «пије, да се што пре укине по: треба за пасошима и визима, са њима има рачунати још за нехолико година. У једном читавоме реду примљених резо-луција, које имају да служе -за олакшање формалности око издавања пасоша има поред „осталих и ових одлука: да се препоручи државама, да се традање пасоша од ове године, ко„љико сада има важности, продужи за пет година, да таксе за издавање пасоша не пређу „стварне трошкове, које поједине окржаве чине за њих. Што се пак, тиче виза, одлучено је, да „се за њихово решење остави „аранжману међу државама понаособ, изражујући жељу да при -томе буду смањене таксе и да „се визе издаду на две године, не доводећи их у зависност од «ојединих путовања ва то време. Визе треба да важе за све пограничне стације. Пасоши да се

_ издају са што мање формалгности и брже, а на нограни-

чним местима да се контрола сведе на најпотребније минималне мере.

Постараћемо се да објавимо у листу одговор, који ће наша Влада дати по овоме важноме џцитању.

Нов таксематар за берлинске аутомобиле. — У току идућега месеца берлинска полиција ће одобрити да се на аутомобиле за јавни саобраћај намењене, стави нови тип такса метра, који је неколико месеци детаљно испитан и за који је утврђено, да је његова техничка израда солидно направљена.

Тај таксаметар има после учињене вожње аутоматски да изда квиту на суму новаца, која треба да се плати, и да забележи број прешлих километара при вожњи. Таксаметар је удешен и да покаже време проведено у чекању госта,

После овога неће у будуће бити никаквога разлога, да се дође до спора између шофера и оних које он вови. Чак ће бити могуће и сопственицима аутомобила да увече тачно проконтролишу колико је ауто био у покрету, и колико је шофер за то наплатио.

Берлин је прва варош, која ће увести ову новину у јавни саобрађај.