Policija

~- 58

Бечки криминалистички институт. Од 15-ог октобра отпочеће своје самосталне часове овај институт, коме је ово сада трећа година постојања. Институт је под дирекцијом бечке полиције. Посетилаца има у довољноме броју. У току прошлих семестара похађали су часовеи по: лицајци других земаља. Било је 2 бугарина, 1 финланђанин, (Директор полиције), један швеђа нин, 1 холанђанин и 1! данац (професор универзитета).

Као што смо раније у листу изнели, наша два питомца, је дан у Паризу а други у Минвхену, нарочито студирају Криминалистику, како би им се при повратку поверило установљење криминалног института на нашем универзитету, |

Конгрес о укавивању брзе помоћи при несрећним случајевима. — У току прве половине прошлог месеца одржан је у Амстердаму - Холандији међународни конгрес о указивању брзе помоћи, у несрећним случајевима. И теоријски и прак_ тично држана су предавања о случајевима брзе помоћи: на земљи, у земљи, на води иу ваздуху. Поред тога чланови су се упознавали са до сада најмодернијим инструментима за ту сврху, са организацијама државним и приватним у поједи-

ним државама; и са постигнутим резултатима. Демонстриран» је и случај указивања помоћи. за време железничке катастрофе.

Овај међународни савез, који претпоставља у свакој држави: као своје чланове организоване“ националне комитете за брзу помоћ) у својој резолуцији донетој на конгресу изразио је жељу, да буде у сталноме 'коњ такту са Лигом Народа у Женеви, која има специјалну секцију и за ову врсту помоћи; се међународном лигом црвенога крста у Паризу и са међунар. црвеним крстом у Женеви, до би се узајамном колаборацијоми добром организацијом а што. већи успех постигао.

У томе правцу савез је нарочито обратио пажњу на начине како су комитети у појединм државама организовани, каква искуства имају до сада, како би из тога иввели закључак, која је од тих организација најпрактичнија, најефика«снија и по томе најпрепоручљивија. Криминалистички конгрес.. У првој половини септембра месеца одржана су у Немачкој два“ интересантна конгреса.

Један је Међународни криминалистички конгрес немачких: земаља у Бону, који је засно--

ван још 1888: године: од позна--