Policija

НЕД

У годинама 1923 и 1024 имали сма по дева, укупно 4 «случаја, са 53 и по дана, за које је износила одштета укупно 3887 дин. 50 п. На један дан долази 72.66 дин. а на један „сључај просечно још само по 13 дана. У години 1925 и првој половини 1926 било је 5 случајева са укупно 102 дана неправедно одређеног затвора, за које је плаћено 4900 дин, или ва један случај по 48.04 дин.

Ови сухопарни бројеви изазивају, чини ми се, топло признање казненоме правосуђу у Словеначкој: Број примера неправедно одређеног притвора доследно пада! Да ћемо ускоро моћи учинитн тај комплименат и другим судствима у нашој краљевини, томе ће ваљда помоћи — баш нормисање одштете за неправедно одређени притвор и истражни зашвор. Ако се «стање правосуђа у другим покрајинама не би могло брзо поттравити, ипак, наш буџет неће бити преоптерећен: За Словеншју било је у првих 6 година потрошено просечно по 1251.59 дин. на годину; за остали део државе не би значила ништа годштета такве своте које држава не би поднела. Влада би "требала у ту сврху уносити у буџет 50-100,000 дин. А то би "била најјача тарантија: а) да ће бити казнено правосуђе увек боље, 6) да ће бити лична слобода грађана заиста заштићена.

Ако се пита, да ли је потребно да држава плати иматеријалну одштету, то је на првом месту одштету за моралну татњу, онда ваља истакнути само то, да држава у опште не сме плаћати мање него приватно лице, кад су обоје исто скривили. Цивилни прописи о одштети треба да су једнаки за једнаке штете. Доследно томе треба револуцији Ш. г. референта додати још и то: да не само долус, него и крајни нехат «иштећеног лица може укинути дужност плаћања одштете 'Праведно начело биће, да при обостраној кривњи, од којих је она оштећенога далеко већа, не може припасти одштета 2 штећенику.

М. У кривичноћравној секцији расправљано је било питање под председништвом г, Др. Ника Огорелице, подпредседника стола седморице у Загребу, дана 10, септембра 1926, У дебати су учествовали г. проф. др. Јосип Шиловић, г. проф. др. Јосип Франк, (Загреб), г. др. Нико Огорелица и писац ових редака. Будући да нико од учестника ове седнице у кривично правној «секцији није тражио реч против института државне одштете ва |