Policija

_ 962 —

У то је доба Министар био, ондаим доцније, чувени Раја. П. Дамњановић, човек који је имао живу каријеру чиновничку и, у вези с њом, нежељени завршетак свога живота.

У доба, о коме је овде реч, Дамњановић је био у пуној снази мушкога века, у четрдесет-четвртој својој години. Бис: је у тридесет: шестој години кад је први пут постао министром, узевши тада први пут управу Министарства Фининсија. Поставши, по кратком министровању у полицији, државним саветником, Дамњановић је, ожењен из дома пребогатога Мише Анастасијевића, показао да својим, и несправданим, жељама није знао наметнути разложиту уставу. Он је, како је тада. службено тврђено, ступио у зеверу против живота Кнежева, због чега је био затворен, суђен и на смрт осуђен, али је У путу милости, послан на издржавање казне у, онда чувеној, Гургусовачкој Кули (кавнени завод, који је био у Књажевцу). Ту је и преминуо после годину дана. — :

Томе је, дакле, Министру ондашња Престоничка Полиција поднела рапорт, који ћемо одмах навести у целини без: коментара, какав би се желео али какав је данас немогућно. дати.

Тај рапорт гласи:

„Држим за дужност јавити Вам да сеу нашој вароши, од неког времена, бави један чудноват човек. Он је сувоњава лица, проседе браде, озбиљна погледа. О десном рамену вис“ му кожна торба а преко левога рамена носи дугачку вуневу | струку, коју може на развличне начине да превија и као хаљину да огрће. Премда има лепу козачку шубару, ипак иде гологлав са разбарушеном косом. Тољага, којом се поштапа домаша му до главе. Он, полако ходајући, или кад стане на пијаци, говори гласно сам за себе. Ако га ко упита штогод, он не одговара на питање, него говори друго којешта. Кад кад. се, бев узрока, гласно смеје. Деца га прозвала лудим Кузманом Нико не зна ко је сн и откуда је; нико не може да дозна где воћива и шта једе. Пред вече настане га, а око подне (сутрг дан) опет се појави, Неки ми рекоше да ноћива на Авали, а неки су га, рано у зору, виђали да хода по гробљу. Никакву милостињу неће да прими, кад му когод какав дар пружи, о» се осмехне и одмах даље иде.

„Не меша се ни с ким, али ипак му је познато све што