Policija

|

— 967 —

т службеничко право на уговорену награду за вршену службу — овде плату, принатно-правног је карактера, те се, у случају

" да се оспори, јавља спор приватно-правне природе који се

има расправити по прописима Грађанског законика и Грађ. суд. пост. 5 1. Грађ. пост., а не по прописима јавно-правног карактера, пошто се овде не појављује повреда права каквог јавно-правног карактера и мрава које проистиче из једног уговора приватно правне природе чл. 102. и 134. Устава и чл. 15. Закона о Државном Савету и Управним Судовима — те «се такви спорови имају расправити од стране редовних граЂанских судова.

Бр. 8264. — Од Касационог Суда у Веограду, 7. октобра 1926. године.

ОДЛУКЕ ГЛАВНЕ КОНТРОЛЕ.

„ЛИЦЕ ОСЛОБОЂЕНО ОД СЛУЖЕЊА РОКА У ВОЈСЦИ НЕ

МОЖЕ БИТИ ПОСТАВЉЕНО ЗА СЛУЖИТЕЉА.

Противу решења Г. Министра Пошта и Телеграфа Бр 8842 од 19. фебруара 1925. год. којим је постављен Х Т, за служитеља, Главна Контрола подигла је тужбу под Бр. 14489 од 14. маја 1926. год. Државном Савету, тражећи да се исто поништи са следећих разлога:

По чл. 10. зак, о чиновницима за службу служитеља "тражи се најобичнија писменост и одслужен рок у војсци.

Како се из акта овога предмета види, да именовани није одслужио свој рок у војсци, јер је од надлежне комисије оглашен стално неспособан, па стога није ни могао бити постављен за служитеља.

Државни Савет пресудом својом од 16. августа 1926, г. Бр. 22921 поништио је ово ожалбено решење Министрова са наведених разлога.

ЋЕРКЕ ЧИНОВНИКА КОЈИ СУ ПРИМАЛИ ПЕНЗИЈУ ПО СТАРОМ ЗАКОНУ, ИМАЈУ ПРАВО НА ПЕНЗИЈУ ИЗУЗЕТНО ОД ЧЛ. 154. СТАВ Ш ЗАК. О ЧИНОВНИЦИМА.

На општој седници Главне Контроле од 28. септембра 1926. г. одлучено је собзиром на одредбе става другог чл.