Policija

56

— 97 поноћи двојица полицајаца провалили су у Френкову кућу и на основу горе поменутог старог, већ давно заборављеног закона ухапсили њих петоро и одвели у квгрт. Судац Вашборн саслушавши усмени реферат полицајаца, пустио је одмах ухапшенике и иронично упитао полицајце: „Ме“, а зашто нисте ухапсили и бебу»

„Благодети“ прохибиције. Пропагатори апсолутне забране продаје и уживања алкохолних пића врдили су и уверавали, да ће одмах, чим се изгласа и ступи на свату Суви Закон' настати права благодет и у моралномиу материјалном погледу у свима државама велике Савезне Уније. Они су упорно доказивзли, да ће се зпсане и казнени заводи, ако већ и не сасвим испразнити, а оно бар, да ће се број притвореника и кажњеника свести на минимум. „Пиће је узрок свему злу, и зато ће државне казнионе и затвори бити препуни злочинаца све дотле, док закон о забрани пића не уништи потпуно узрок свему злу у људском друштву“ Међутим испало је сасвим обратно, и проповед ници забране пића јасно увиђају своју заблуду. Званична статистика злочина и броја притвореника и робијаша показује,

О

да је број истих, од дана завођења прохибиције из године у годину све већи и већи. Последњи попис извршен је у 58 казнених завода у прошлој 1926 години. Број затвореника износио је у тој години 27.018, док је у години 1923 у свим тима заводима било 21.054 кажњеника. Према томе број затвореника порастао је за 28 постотака. Једна једина Савезна Држава, Оклахома, могла би се похвалити, да је број њених кажњеника спао за неколико продената. На 100.000 становника у Оклахоми долазило је у 1923 години 78.1 кажњених, а у прошлој години 71.9. Ипак нико не верује да је томе разлог примена прохибиционог закона, већ се верује, да становништво Оклахоме нагло расте, чиме се проценат умањује или да њене власти нису у стању да пронађу и позатварају све прекршитеље закона.

Положили стручни државни испит. — Поред чиновника, чија су имена изнета у „Полицији“ за фебруар ове год., државни стрчни испит у Министарству Унутар. Дела положили су до сада још и ове наше колеге:

Александар Милић подначелник ср. тителског, Бранко Вулетић бележник сирочадског