Policija

— 983 —

Како поједина одељења Касац. Суда неједнако тумаче тропис 6 20. закона о поступку војних судова у кривичним делима тражио је, да Касац. Суд у општој седници оцени, да ли има места доношењу начелне одлуке по овом питању.

По овоме је Касациони Суд нашао:

Да је за суђење официрских кривица надлежан по правилу Војни суд за официре. То правило постављено је у 5 7. закона о устројству војних судова. То правило нешто проширено поставља и 5 20. вој. крив. пост. одређујући надлежност тога суда и за официре у пензији, резервне официре и почасне официре. Ако се могло мислити, да се пропис 5 Г зак. о устр. војних судова односио само на активне официре, наређење поменутог 5 20. вој. крив. пост. дошло је, да тај пропис у 5 7. допуни и прошири на све официре у опште, било активне било резервне, у пензији или почасне, кад су у униформи и учине кривицу.

Постоји једна разлика између активних и резервних официра у погледу службе у војсци. Први су на сталној активној «служби, други међутим повремено, кад се позову.

Та разлика и доводи до тога, да активним официрима увек суди војни суд за официре, а резервним, пензионисаним и почасним само онда, ако кривицу учине кад су у униформи и кад су на војној дужности. Пропис 5 20. вој. крив. пост. има два одељка, од којих се први одељак односи на активне, а други одељак на резервне официре.

Изван сваке је сумње, да активним официрима увек суди војни суд. Но узима се у обзир изузетан случај, кад је ак-тивни официр у саучешћу са грађанским лицима, случај, због којег би надлежност за суђење пала на грађанске судове.

Што се тиче резервних официра, официра у пензији и почасних, појавило се питање, да ли ће Војни суд за официре бити надлежан за суђење њихових кривица учињених за време службе и онда, када више не буду на војној дужности и кад кривично дело није војне природе, нити дело повреде служ"бене војне дужности већ какво друго кривично дело из општег Казненог Законика. То питање деобе кривичних дела дошло је поводом тога, што се у 5 13. вој. крив. пост. разлика поставља за војнике, који свој рок у војсци одслуже или буду отпуштени или пензионисани. По томе пропису

6%