Policija

— 984 —

таквим ислуженим, отпуштеним или пензионисаним војницима суде војни судови и по отпусту њиховом само за кривице које су учинили за време службе, а које се односе на повреду“ службених војних дужности. Како се, дакле, и резервни официри, пензионисани и почасни официри не баве дуго у војсци, јер се по истеку одређене вежбе или сазива враћају на своје редовне дужности, дакле долазе у исти положај у који и обични војници, то се често узима, да и за њих важи постављена разлика у 5 13. вој. крив. пост., да дакле, и њима суди војни суд, само у случају ако се учињена дела односе на повреду службене војне дужности, или су војне природе у опште.

Касациони суд је мишљења, да такво схватање нема законских основа. Пропис 5 20. вој. крив. пост. не прави такву разлику кривичних дела у погледу на надлежност судова за суђење кривице резервних официра пензионисаних и почасних. "официра као што тумачи 5 13. вој. крив. пост. То штојеу овом пропису изрично прописано за војнике, који се отпусте и' оду из војске, важи само за њих. Законоданац је иу 5 12. вој. крив. пост. резервне официре, за кривице учињене на вежби или сазиву, ставио под надлежност војних судова. По том пропису пред војним судовима одговарају и резервни. подофицири и редови целе војске за кривице учињене за време вежбе или сазива, али се ови изузетно, како то предвиђа доцнији пропис (5 13. вој. крив. пост.) предају грађанским судовима само онда, ако учињене кривице нису повреда службене војне дужности. Говорећи у претходном 6-у 12. и о резервним официрима, законодавац, да је хтео, могао је у 5 13. начинити овај изузетак и према резервним официрима. а он то није учинио, јер је говорио само о војницима који одслуже свој рок или буду отпуштени или пензионисани.

Пе може се узети, да се реч „војници“ у 5 13. вој. крив. пост. односи и на резервне официре. Законодавац је у 95 11 и 12. вој. крив. пост. категорисао војна лица као официре, подофицире и редове, извршио деобу по чиновима у војсци, и свуда ту разлику доследно одржава. Он, према томе, није мислио употребом речи „војници“ из 8 13. вој. крив. пост. обухватити и рез. официре, напуштајући јасно утврђена имена за чинове у војсци, већ је подразумевао само војнике и подофицире .