Policija

— 995 —

уплате до 1000.— дин. по акцији има се уплатити по 50.— дин. месечно од сваке уписане акције. Уписнина и уплате могу се предавати благајни Оснивачког Одбора, у канцеларији истог Одбора: Васина ул. бр. 8. (1. спрат) у Београду, или полагати најближој државној пошти с позивом на поштанскбчековни рачун Оснивачког Одбора бр. 58218., при чему се за пошиљку новца путем поште не плаћа никаква поштарина. Поштанско-чековне уплатнице Одбор шаље, бесплатно свакоме који према правилима може бити задругар-

акционар.

Према чл. 15 Задругиних правила, чланови«акционари Југословенске Општинарске Задруге А. Д. могу бити; политичке (самоуправне односно управне) општине, општински председници. градски односно општински начелници, кнезови, управитељи, општинске деловође односно бележници (тајници), благајници, писари и сви други стручни или обични, активни као и бивши или пензионисани, градски односно општински чиновници, службеници, стални радници и послужитељи општински, и удове и деца умрлих општинских и градских чиновника и службеника из свију крајева целе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

А према чл 1, 16. и 72. одобрених правила, Југословенској Општинарској Задрузи је циљ: да удруженим капиталом помаже своје задругареакционаре и њихове породице, како на економском, стручном и културном унапређењу, тако и у случајевима изнемоглости и болести, на следећи начин:

1. Зајмовима на менице и хартије од вредности, под што нижим интеревом и што већим олакшицама у планању, било ако би акционар имао потребе да консолидује и уреди исплату дугова на којој другој страни, било у случајевима потребе за већом сумом новца ради куповине покретног или непокретног имања.

2. Набавкама и испорукама, по. најнижој цени и најповољвијим условима плаћања, мртеријдла, намештаја, књига, справа и других ствари. које би задругарима-акционарима биле потребне у извођењу комуналних — самоуправних задатака, обављању службених послова или у њиховоме личном и породичном животу и раду.

3. Стварањем фонда за помагање школовања деце својиз задругараакционара, са 10,/> од чистог прихода по годишњем билансу; и стварањем фонда за издржавање у бањама и санаторијумима изнемоглих и болесних задругара-акционара и њихових породица, са других 10%/, од чистог прихода по годишњем билансу.

За сва потребна обавештења по овоме, обратити се Оснивачком Одбору на гореозначену адресу. У Оснивачком Одбору председник је г. Радиша Анђелковић, уредник часописа „Општински Гласник“, а чланови су: гг. Драгутин Бабић, шеф београдске општинске финансијске управе, Никола Костић председник општине вар. Обреновца, Марко Новаковић, обласни вел. жупан у пензији — ранији секретар општине београдске, Миливоје Јевремовић председник општине чукаричке, Јаков Л. Јаковљевић деловођа општ не кумодрашке, Драгутин Ракић општин. деловођа у оставци, Милош Ивановаћ деловођа општине мало-мокро-лушке и Бранислав Мирковић деловођа општине вар. Раље. У Надзорном Одбору: председник г. Драгутин Орошковић, књиговођа општине града Земуна, а чланови су г.г. Благоје Марјановић, секретар судског оделења београдске општине, Живко Петровић председник општине бождаревачке, Михаило Каракашевић секретар статистичког оделења општине београдске, Војислав Кузмановић срески поглавар у пензији — ранији општински деловођа, Радисав М. Ђокић ранији председ. и деловођа општине у Сибници и Живојин Михаиловић деловођа општине ресничке. ·