Policija

— 167 —

нирска служба за стицање права по чл; 73. зак. о устројству војске и морнарице рачуна се од чина поднаредничког, а за подофицире из бив. аустро-угарске војске и жандармерије од. чина дејствителног каплара или овоме одговграјућег чина, било да су ови чинови добувени у војсци или жандармерији. Према овоме овим правом могу да сегкористе и сви ону, који_ су подофицирске чинове донели из војске.

Ово је објашњено наређењем команданта жандармерије АЂБр. 1113 од 6 фебруара 1928 год.

ХХХт Суду општине Н..... (ерез вучишрнски) : По чл, 6. закона о држању и ношењу оружја, оружни листови не могу се издавати за војничко оружје, т. ј. оружје којим је војска наоружана.

ХХХМ У Суду ошнишине волујске :

Тражено објашњење о застарелости иступа дато је у прошлом броју листа (стр. 45—46).

У случају застарелости дела иступног самовлашћа треба поступити по трећем одељку 5 875 а каз. зак.

Расписом Мин. Унутр. Дела од 11 марта 1922 год. ПБр. 6446 наређено је, да се срески начелници уверавају приликом вршења ревизије по општинама: да ли има застарелих иступних пресуда, па ако има да одговорна лица узимају на одговор, кажњавају према утврђеној кривици и осуђују „на накнаду застареле новчане казне у корист оне касе, којој новчана казна према пресуди припада“. ;

Св. Бр. 379.

ХХХУ Суду општине кулске:

У чл. 20 зак. о некнади штете реч је само о року у коме се мора извршити пресуда односно поравнање по овом закону, и то нема никакве везе са застарелошћу. Неизвршење_ пресуде односно порзвнања између оштећеног и општине у. овом року псвлаче двојаке последице: