Policija

466

а) казну за одговорне државне односно општинске органе — од. Ћ, чл. 29, и

6) право за оштећеног да се обезбеђује према одговорној општини свима врстама обезбеђења предвиђеним законом 0. грађан. суд. пост. -- нач. одлука опште седнице Касац. Суда од 8 јуна 1898 год. Бр. 5215 (в. Полиц. Речник од Д. Ђ. Алимпића, књ. ЈИ, рубрика Накнада штете).

Пошто поравнање закључено између оштећеног и општине има снагу извршне пресуде (5 146 грађан. суд. пост.), то и право њиме утврђено у овом случају — т. ј. кад је око власти поднето на извршење, — не може у опште застарети, јер нерад власти нема утицаја на застарелост у овим случајевима.

Св. Бр. 228.

ХХХМ Градском поглаварству — Сисак:

Мишљење поглаварства о наплати такса у изнетим случајевима потпуно је тачно. За молбу се плаћа такса из ТБр. | таксе. тарифе. Таксу из ТБр. 95 морају платити управнополицијској власти све радње без обзира на врсту. А осим ове таксе свака занатска радња мора платити, почев од 15 новембра 1923. год., и таксу из ТбБр. 157 без обзири на то та ли се мора протоколисати или је за исту, по односним

покрајинским законима. довољна обртна исказница — дозвола. Св. Бр. 368.

ХХХМН „Душану Аншшићу, званичинку среза шемнићског: Кад лекар издаје уверење о повредама мора на уверење наплатити таксу из ТБр. 3н 3 такс. тар., и 2ко дотично лице има уверење о сиромашном стању, јер у чл. 5. тач. 6.

зак. о таксама није предвиђено да се уверење о сиромаштву може искористи и за ослобођење од све таксе.

ХХХУШ

Богосаву В. Ђекићу, деловођи општине секуречке:

Пошто се у дотичном случају на основу државних пореских распореда тврди да дотично лице не дугује порез, то се, поред општинске таксе, за уверење мора платити и такса за државу из ТБр. 3—4 у таксеним маркама.