Policija

-- АБО ~

ХХХХ Филипу Кошутићу, жандгрмеријском нареднику Бело Поље:

При прелазу у државну грађанску службу улазе презремено подофицири, који немају школске квалификације . за ШЕ категорију а испуњевају услове из чл. 78 зак. 0 устројству војске и морнарице и чл. 7. зак. о чиновницима — у најнижу групу Ш категорије са степеном према одредби чл. 73. зак. о устројству војске (према годинама службе). Ова привремена служба траје годину дана. Ако подофицар за ово време буле оцењен као способан за службу, поставља се за сталног — у противном враћа се у своју јединицу.

Између ове привремене службе подофицира и привремене службе осталих државних службеника разлика је у времену трајања: прва траје само једну а друга три год. (ал. 78. зак, о устр. војске и морн. и чл. 14. зак. 0 чиндви.).

За прелаз у вишу групу морају бив. подофицири и ако су постављени за сталне службенике — полагати државни стручни испит саобразно чл. 64. зак. чиновн., изузев случаја ако их надлежни министар, на основу мишљења Струччог Савета, ослободи полагање овог испита.

ХГ.

Миомару Ј. Михаиловићу, деловођи општине башке;

По чл. 8 зак. о таксама, таксу плаћа неослобођено лице. Према овоме у случају, о коме је реч (куповина плаца за подизање школе), таксу плаћа продавац земљишта, пошто је школски одбор ослобоћен пдаћања по чл. 5. истог зак.

Хи

Радомиру А. Паунровићу, пол. писару — Паланка: Тражено објашњење о дневницама полицијских чиновника дато јеу „Полицији“, за новембар пр. год. (стр. 968).

У децембарској свесци „Полиције“ за 1926 год. (стр. 1164) објављена је одлука Опште Седнице Гл, Контроле Бр. 79333 — 1926 год. којом је предложила Мин. Ун. Дела да питање путних трошкова управно-полициских чиновника регулише нарочитим правилником, у смислу чл. 40 зак. о чиновницима, али пошто овај правилник није ни до данас донесен, то све