Policija

— 183 —

садрже ближе опредељење о значењу речи „економ“ није разлог, да се таквом лицу у напред прида својство трговца и то увек и без изузетка.

За то, баш, и када би се узело, да појам економа може изузетно значити својство лица, које поред стручног и рационалног обрађивања земље бави се и куповином пољопривредних или других производа у циљу препродаје и у циљу зараде препродајом истих производа, ипак у овом случају ничим није утврђено, да је овде такав случај и да послови дужника Д. имају трговачки карактер. Пред могућношћу да значења овог израза схвати у ужем и у ширем смислу, суд је погрешио, кад је се определио за ово друго, немајући пред собом никаквих стварних основа за такво опредељење. Према томе, расправа овог питања зависи у главном од оцене фактичког стања ствара, при којој би се узеле у обзир све оне чињенице, због којих занимање и послови економа имају особине трговачког или грађанског посла, а све дотле, док се то фактичко стање не провери и оцени, суд није овлашћен да своју надлежност одбија.

И кад у овом случају нема никаквих доказа о томе да се дужник Д. поред продаје својих пољопривредних производа бави и куповином других артикала у циљу препродаје, — онда га ни суд није могао мимо тога, овим решењем огласити за трговца само зато, што је на поднетој меници своје занимање означио речју „економ“. А он, поверилац, ако хоће и ако мисли да има интереса, може му својство земљорадника оспорити у току стец. поступања и доказивати да се он бавио тргодачким пословима и да је за њега надлежан трговачки а не тај суд“.

ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДНИЦЕ ГЛАВНЕ КОНТРОЛЕ

О ПОСТАВЉАЊУ СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА ЗА | ДНЕВНИЧАРЕ Поводом реферата судског одењења Главне Контроле о пријему страних држављана за дневничаре у нашу државну службу, одлучено је: