Policija

— 184 —

Да се страни држављани могу постављати за дневничаре ако су испуњени условн из чл, 4. уредбе о контрактуалним чиновницима и дневничарима, т. ј. ако се у решењу о постављању назначи, да се није нико од наших држављана пријавио одн. поднео молбу за пријем у службу.

; Из Опште Седнице Гл. Контроле од 31. јануара 1928 год. Бр. 9098.

ПУТНИ ТРОШКОВИ СРЕСКИХ РАЧУНОВОЂА.

Срески поглавар у Дарди актом Бр. 5892/27 доставио је Главној Контроли рачун путних трошкова М. К., среског рачуновође на расмотрење и решење, пошто подносилац рачуна није задовољан са визом Обласне Контроле на овом рачуну.

Главна Контрола на својој општој седници од 20. јануара 1928 г. одлучила је, да се предмет врати среском поглавару са извештајем да она није надлежна за разматрање овога предмета, пошто издатак пада на терет буџета самоуправних власти; даље, да овде није случај спорне визе, јер се Обласни Одбор слаже са визом рачуноиспитача Обласне Контроле, већ постоји спор између подносиоца рачуна и Обласног Одбора, и ако подносилац рачуна није задовољан, може тражити своје право редовним путем код надлежне власти.

Из Опште Седнице Главне Контроле Бр. 1933. од 20 јануара 1928 год.

КАЗНЕ КОЈЕ ИЗРИЧЕ ОБЛАСНА КОНТРОЛА ПРИПАДАЈУ ОБЛАСНОЈ КАСИ

Поводом покренутог питања од стране једне Обласне Контроле: у чију ће се корист наплаћивати казне које изриче Обласна Контрола — одлучено је:

Да казне, које изриче Обласна трагу чл. 46. и 120. Закона о Главној Контроли и чл. 13. тач. 7. Правилника о пословном реду и органнзацији Обласних Контрола, припадају обласној каси, пошто се ове казне изричу над рачунополагачима и наредбодавцима по рачунима самоуправних тела.

Из Опште Седнице Главне Контроле од 24. јануара 1928. године. Бр. 3747.