Policija

— 343 —

је био с њим у задрузи у времену Ранкове смрти. Мати умрлога Ранка, која се преудала још за живота свог сина, нема никаквог права на његово имање, јер се у 5 528 грађан. зак. вели: „Сродство у задрузи при наследству има првенство над сродством изван задруге, ма ово било и у ближем степену“. Св. Бр. 724.

Х.

Суду општине ранпловићске (срез космајски):

1. Тај суд дужан је предати позив општине аранђеловачке туженоме Павлу — јер су судови дужни чинити један другом услуге — али није дужан наређивати ономе, коме позив предаје, да иде на рочиште, јер ствар је самог туженог хоће ли се позиву одазвати или не, Ако се не одазове, спор се може пресудити и без његовог присуства (5 13, од 3 грађан. суд. пост.).

2. Редовна месна надлежност општинских судова одређена је у 97 грађ. суд. пост., али је за случајеве, које предвиђа 5 8 истог зак. остављено тужиоцу на вољу да своју тужбу поднесе или општинскбм суду места у коме тужени живи или суду оне општине у чијем се реону има дуг платити или какав рад урадити. Пошто је у дотичном случају " уговор о меничном дугу закључен у Аранђеловцу, то је за суђење о истом надлежан и суд општине аранђеловачке. Св. Бр. 421. |

ХЦ Суду општине шљиварске:

У „Полицији“ за ову годину објашњено је (стр. 52), да се сопственику не може забранити, да на своме земљишту засађује дрвеће (5 216 грађан. зак.), али да сусед има право, да жиле туђег дрвета у својој земљи пресече и гране над своју земљу надведене скреше по 5 282 истог закона.

На остала питања не одговара се пошто немају никакве "везе са службеним радом општинског суда, нити тангирају' какав јавни интерес, већ се односе на приватно-правне односе лица, која нису претплатници листа. Св. Бр. 572.