Policija

— 344 —

КЊИЖЕВНОСТ.

— ваев——

А) Нове књиге:

1. Издавачка књижара Геце Кона — Београд — Кнез Миханлова:

Грађанско право, књ. [, увод у Право у опште — од Рг. Чеде Марковића, професора универзитета, стр. 156, цена 30 дин. У овом делу обрађени су веома брижљиво претходни и основни појмови о праву и правној науци, и у примедбама цитирана, ради веће јасноће текста, мишљења најкомпетентнијих стручњака у ЈЕ материји. Намењено је поглавито ученицима права, али може корисно послужити и старијим правницима.

Источно питање (псшоријски Преглед борбе око опстанка османлиске царевине у Леванту и на Балкану) — од От. Васиља Поповића, стр. 185, цена 30 дин. Садржај: османлиско напредовање према хришћанској Еврспи; узминање османлија пред хришћанском Европом (први и други уставак Срба, уређење аутономије Србије, македонско питање и т. д.) Ова одлична историјска студија од интереса је и за шири круг читалаца.

Истражна служба — приручник за жандарме п у опште за све органе јавне безбедности — написао Милан А. Мизлер жанд. пуковник у пенз., стр. 274 (са 81 сл. у тексту), цена 60 дин. Садржај: жандарм као орган јавне безбедности, испит окривљеног и сведока, увиђај, вештачење, обичаји и вештине крадљиваца и њихово писање и говор, цигави и њихове особине, празноверје, оружје, цртање и модглирање, отисци н трагови, телесне озледе, крађе, преваре, паљевине, поступак при несрећним случајевима. |

Ова одлична књига у главноме је израђена по П;. Х, Гросу, чувеном криминалисти из Граца и Криминалној шактици од Пг. А. Вајнгарша, али је писац пригодно искористио ти своју дугогодишњу службу у жандармерији, у коју је ступио по свршетку правног факултета. Жандарми и сви остали истражни органи наћиће у овој књизв пуно корисних и за њихову деликитну службу неопходно При ствари, те им је с тога и ПРАВО.