Policija

= и44

овом факту, упозоравајући суд да се једном сведоку, који је био у затвору, не може исказ узети толико за сигуран, те је према томе његов клијент потпуно невин.

— Дозволите, господо судије, да у неколико исправим ову констатацију браниоца оптуженог — одговори сведок. Исти на је да сам био у затвору, али то само у својству молера, најмљеног од Управе затвора, и имао сам част провести више дана у истој ћелији, у којој је некада седео бив. министар Кајо.

Контролисање удружења и чаеписа у Бечкој Полицији и код нас. — Бечка полиција по закону о штампи врши сталну кон"тролу на преко 1100 листова који излазе у Бечу. Биће интересантно да читаоцима нашега „листа дамо мало података о тој монтроли по званичној статистици од 1925 год. Политичких листова који излазе у Бечу има 81. са социјал демократ. програмом, 13 са комунистичким програмом 4 са монархистичжим и 1 са анархистичким програмом. Око 76 излазе на страним језицима: 26 на француском, 18 на чешком, 12 на енглеском, 6

на 'мађарском, 2 на хрватском и словеначком и т. Д.

Полиција је највише забрањивала поједине бројеве због неморалних фотографија (360 пута); од осталих листова по закону било је сувише мало који су дали разлога тужбу.

за

И у нашем Мин. Унутр. Дела постоји слецијални одсек које води старање и контролу над листовимз и часописима. У 1926 год. било је у евиденцији укупно 6616 листова; од њих спада на политичке 253, на разне службене 15, на поучне стручне и сталешке 155. на трговачке, привредне и економске 63, на белетристичне, просветне, религиозна и хуманистичке 18; и на спортске 8. Од ових часописа и листова штампало се на српско-хрватском 435; на словенач. језику 115, на немачком 31 на мађарском 17. на руском 5 и по 3 на прекомурском наречју, чешком језикуна Есперанту и на турском језику.

Што се тиче контроле удружења, Бечка је полиција до краја 1925 г. имала у евиденцији и контролисала 18.666 удружења. По закону о штампи и онг је позвана да води евиденцију и контролу над привредним и ста-