Policija

— 975 —

датке. Општински прирези врло често прелазе цифру од 2.000%. Народ се гуши под теретом и не види никакве користи од плаћања тако великих приреза. Комуналне политике, нарочито по селима, у опште и нема. Све се своди на плате и издржавање школа, које по сили закона те општине морају да издржавају. Важно је констатовати: да народу нису толико тешки државни порези колико самоуправни прирези. Самоуправи сво јој народ даје просечно десет пута више но што држави даје, па ипак од тога има слабе или

"никакве користи. А, разуме се, кад се толико плаћа, требало

би да буде сасвим друкчије и да народ самоуправу осећа не само по жртвама, које за њу подноси, него, а то је главно, по користи, које од ње треба да има. Улоге су, међутим, изврнуте: плаћа се самоуправи много а од ње се не добија. ништа.

Главни узрок за овакво стање лежи у томе што су општине мале и слабе. И оно, што пројекат захтева, недовољно је. На 2000 становника долази од прилике 500 правних гласача. Ма колико они стајали економски добро, ипак нису у стању да помоћу своје општине изводе неку комуналну политику вишега стила. За то су потребне знатно веће и јаче општине. Закон не треба да допусти ни једној општини да има испод хиљаду правних гласача. |М то правило треба да буде без изузетака.

Мале општине код нас стварају се не из потребе, но из каприса. Хоће се општина код своје куће а нема се могућности ни за њеним одржавањем. Груписање општина пре свега знатно би умањило личне издатке, а при том велике општине биле би способне за живот и не би тражиле државну помоћ у овој мери, у којој то сада чине. Општине, поглавито сеоске у првом реду данас су политичке установе а у последњем економске и комуналне. Томе им је ишао на руку и сам закон, који их је направио слабима и тиме онемогућио за неку акцију ширих размера. Поред тога и 'старање свију било је управљено на то да општине буду чисто политичке установе. Требало је, наравно, да буде обратно: привредна и комунална политика на првом месту, а партијска на другом.

За сеоски свет не постоји стварна потреба да му општина буде у непосредној близини. Добро је, где је то могуће, али та близина не сме да буде оволико скупа као сада