Policija

= 1961 —

На војску се за дуже време није могло рачунати за унутрашњи ред и мир, јер је она морала да иде за непријатељем и да држи и чува поседнуте, а још не опредељене, границе.

Жандармерија се морала форсирано организовати м попуњавати. Ново и људство, нове и старешине, неупознате са законима и дужностима, проткана ретким редовима ранијих жандарма као ослонцем за рад. Она се морала истовремено и образовати, и обучавати, и употребљавати и, у главном, убрзо се ипак успео васпоставити свуда релативан ред и мир.

Ну поред разорних елемената унутра, потстицани бољшевичком пропагандом, почеле су се јављати акције и споља од бивших непријатеља који, дошавши к себи, почињу“ систематски рад противу наше државе и њеног мира и безбедности. Тај инострани рад уперен је био нарочито противу Јужне Србије, у којој је комитска организација успела да заспостави раније везе и канале, и како су власти у прво време биле слабе, и (без жандармерије и без војске, почела је слати комитске банде, које су се по тим крајевима кретале и тероришући становништво натеривале га да ступи у ту бандитску организацију.

Подстакнут са стране комитској организацији пришао

је у помоћ и Косовски Комитет (са албанске стране, одакле

су упадале такође пљачкашке банде. Страни утицаји допринели су и формирању бројних качачких банди и на нашој страни где је било албанског и муслиманског елемента, а нарочито по косовској области и у Санџаку.

И у Црној Гори се распламтело одметништво опет са стране подстицано.

Тако је у то прво време, па и за даље 3—4 године, општа угроженост била и по Јужној Србији и у Санџаку и Црној Гори. По другим крајевима релативно је било добро, али су и тамо крстариле одметничке и разбојничке банде. Уз ово придолазила је и опасност комунистичке пропаганде и акције, која је се толико била осмелила, да је приступила и извођењу дрских атентата.

У циљу појачања репресивних мера и сузбијања тога